De Europese Centrale Bank (ECB) gaat vanaf medio oktober door onderpand gedekte obligaties opkopen, en later dit kwartaal ook herverpakte leningen. Het opkoopprogramma zal 2 jaar duren en, samen met de eerder aangekondigde voordelige leningen aan de financiële sector, een “omvangrijke impact” hebben op de balans van de centrale bank.

Dat zei president Mario Draghi donderdag.

Door schuldpapier op te kopen bij banken wil de ECB de kredietverlening aanjagen en daarmee de binnenlandse vraag in de eurolanden een impuls geven.

Als dat onvoldoende is om de spiraal van lage inflatie en zwakke economische groei te doorbreken, is het bestuur van de centrale bank unaniem bereid tot verdere maatregelen, aldus Draghi.

Structurele hervormingen

De ECB blijft hameren op het belang van structurele hervormingen in de landen waar met de euro wordt betaald. Als die uitblijven, heeft het beleid van de centrale bank geen kans op succes, zei Draghi.

Aan de andere kant moeten landen die wel ruimte hebben binnen hun begroting die volgens de ECB-president benutten om de economie vooruit te helpen.

Inflatie blijft voorlopig laag

De inflatie in het eurogebied ligt al maanden ver onder het niveau van net geen 2 procent waar de ECB naar streeft. Tot dusver rekende de ECB erop dat de geldontwaarding op de middellange termijn weer zou aantrekken in die richting, maar Draghi zei donderdag dat de inflatievooruitzichten verder zijn verslechterd. Ook noemde hij het economische herstel "zwak, fragiel en ongelijk verdeeld''.

De zeer lage inflatie dreigt nog steeds om te slaan in deflatie, een aanhoudende periode van prijsdalingen die een rem kan zetten op het herstel van de economie. Consumenten gaan dan hun aankopen uitstellen omdat het product later nog goedkoper wordt.

Details niet bekendgemaakt

De omvang van het opkoopprogramma werd niet bekendgemaakt, iets waar op de financiële markten wel op werd gehoopt.

De ECB maakte wel wat technische details bekend. Zo liet de centrale bank weten dat ook herverpakte leningen uit eurolanden met een lage kredietwaardigheid, met name Griekenland en Cyprus, in aanmerking kunnen komen. Daarvoor gelden wel strikte voorwaarden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl